2011. március 7., hétfő

Görög sajtgolyók diós bundában

A következő recept kicsit időigényes, de ha van esetleg egy szabad órácskánk például a vendégek érkezése előtt, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni, mert a hatás nem marad el. Az alaprecept a www.mindmegette.hu-ról való, és ez lett tovább fejlesztve a saját ízlésem szerint. Finom, friss és ízes...



Hozzávalók:
40 dkg fetasajt
20 dkg juhtúró
1 kisebb kápia paprika
1 gerezd fokhagyma áttörve

bors
oregánó

Panírozáshoz:
tojás, liszt, zsemlemorzsa, darált dió

A fetasajtot a leve nélkül egy kisebb aprító gépbe teszem, hozzáadva a juhtúrót, a fokhagymát, a paprikát kisebb-nagyobb darabokra vágva, majd ízlés szerint fűszerezem. Ha szárított oregánót használok, akkor óvatosan kell bánni vele, mert az igazi ízét csak egy kicsit később engedi ki. Persze a legjobb variáció, ha a konyha ablakban van egy kisebb bokor, és onnan használjuk frissen, de valljuk be ez kevesünknek adatik meg.

Ha a krém össze állt, akkor egy 20 percre berakom a hűtőbe, télen pedig lefedve a teraszra, hogy kellően megdermedjen. Mivel a massza elég ragadós, ezért hűtés után általában két nagyobb teáskanállal szoktam kisebb gombócokat formálni egy prézlivel meghintett tálcára. Óvatosan, hogy ne érjenek össze. Ezeket szintén szoktam pihentetni egy kicsit, de akár a fagyasztóba is be lehet rakni őket egy kicsit. A kész golyócskákat pedig bepanírozom  duplán. Először a liszt, majd a felvert tojás, végül pedig a zsemlemorzsával elkevert darált dió. A dupla bunda azért kell, hogy ne folyjon ki a megolvadt sajt sütés közben.
A falatokat forró olajban aranybarnára sütöm, de óvatosan, nehogy megégjen a darált dió.

Szerintem a legfinomabb ízletes, friss koktélparadicsommal a nyársra húzni, vékonyra vágott póréhagymával, de rengeteg variáció lehetséges...

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.