2011. szeptember 21., szerda

Bruschetta - A legegyszerűbb előétel

A bruschetta hagyományosan olasz előétel, de egyre inkább elterjedt minden nemzet konyhájában. Gondolom azért, mert pont az egyszerűségében rejlik az íze és ereje. Aki szereti a paradicsomot, és én bizony élek-halok érte, annak mindenképpen a kedvencévé válik. Sajnos amennyire egyszerű, annyira el is lehet rontani. A lényeg egyrészt a finom, minőségi alapanyag, illetve a kockázás (még véletlenül sem turmixolás vagy gépi aprítás).

Hozzávalók:
4 érett, lédús paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor bazsalikom
olívaolaj
só, bors

A paradicsomokat felkockázzuk. Lehet rusztikusan kicsit nagyobb darabokra, de lehet egészen kis kockákra is aprítani. A turmixolást, géppel történő aprítást azonban felejtsük el, mert hihetetlenül hangzik, de teljesen más íze lesz tőle. És a látvány sem utolsó, pláne az élmény, amikor beleharapunk egy ropogós bagettbe, és a fogunk alatt érezzük a paradicsom darabkáit. A négy gerezd fokhagymát áttörjük, és az apróra vágott bazsalikommal együtt hozzáadjuk.sózzuk, borsozzuk, és megöntözzük extra szűz olívaolajjal.

Szerintem ehhez az egyik legjobban illő kenyér az olívás masni, vagy a paradicsomos kenyér. Mindkettőt a Nyugatinál szoktam beszerezni, a piros kancsós áruházláncnál, ahol mindig friss. A szeleteket meg is lehet pirítani egy kis olívaolajon, de puhán is remekül illik hozzá. 
Ha reggelire eszem, akkor gyakran megbolondítom egy vékony szelet füstölt sonkával, és reszelt sajttal. 
Így már biztosan jól indul a napom!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.