2011. szeptember 20., kedd

Késő nyári tök: A Patisszon

Az idén tavasszal kiskertünkben egy kevés patisszon, más néven csillagtök magot helyeztünk a földbe, és kíváncsian vártuk, hogy vajon a városi környezet ellenére sikerül-e kibírniuk a nyarat, és az általam bizony előszeretettel alkalmazott nemöntözéses kínzást. (Ez utóbbit szerencsére apukám levette a vállamról, szinte biztos, hogy kizárólag ennek köszönhető a túlélése...)

Mivel ez volt első zöldségtermesztő próbálkozásunk, gondoltam aranyos kis tövek hajtanak majd, finom zsenge kis, fehér patisszonokkal. Nos nem igazán így lett! Lapulevél méretű levelei nem hogy körül burjánzták a kis földdarabot, de elég rendesen szúrtak is. De a végeredmény minden fáradtságot megért.

Eddig számomra csak a rántott patisszon létezett, de egy kicsit körbenézelődtem ihletésért, és a következő finomságot sikerült összehozni.

Patisszon röszti

Amiket neten találtam ezek közül, azok mind vagy túl bonyolultak voltak, vagy patisszont csak köszönésből ismertek, így inkább kiegészítés ként szerepelt benne a burgonya mellett, mint alapvető hozzávalóként.

Hozzávalók:
1 kisebb patisszon
1 tojás
kb. 10 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
só, bor, szerecsendió, fehérbors, majoranna

A patisszont megpucoljuk, kiszedjük az illatos magjait, és lereszeljük aránylag nagyobb lyukú reszelőn. A reszelékhez hozzáadjuk tojást, a két áttört fokhagymát, és fűszerezzük. kb. mindegyikből 1-1 csipettel. Attól függően, hogy ki mennyire szereti sósan, abból lehet egy kicsit többet is rakni. A keverékhez hozzáadjuk a lisztet kevergetés mellett, hogy lágy, de ne túl folyós masszát kapjunk.

Egy teflon serpenyőben egy-egy evőkanálnyi masszát rakunk, és a kanállal óvatosan egy csészealjnyi méretű vastag palacsintát nyomkodunk. Mind két oldalát aranybarnára és ropogósra sütjük. Frissen a legjobb egy kis tejföllel és reszelt sajttal megsütve, de ajánlom hozzá mártogatósnak a már említett füstölt sajtos-tejfölös mártogatót is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.