2011. szeptember 14., szerda

Rétes variánsok

A rétes mindig csodálatos dolog. A friss, meleg, ropogósra sült aranybarna lapok közül rendszerint valami csodálatos dolog bukkan ki. Ha azt mondjuk rétes, a legtöbben a mákos, túrós, almás rétesre gondolnak, és már szemeink előtt látjuk a fejkendős nagymamát, ahogy az asztal körül sertepertélve nyújtja a hajszálvékony tésztát, miközben a fahájas alma beborítja a meleg konyhát, az unokája pedig könyékig maszatosan fogja közben szoknyáját. Hát szeretnék egyszer majd én is így sütögetni, de addig is bizony marad a fagyasztott előre csomagolt réteslap.

Ebből viszont szintén csodákat lehet varázsolni. Most elsőként a sós mini rétes falatokra térnék ki, mert a variáció bizony végtelen.

Az alapvető előkészítés mindig ugyan az, a réteslapokat egy nedves törlőkendőre terítjük, egyenként beolajozzuk (vajazzuk), és attól függően, hogy mennyire szeretjük vastagon a tésztát 3-5 lapot egymásra helyezünk. És már kezdődhet is a töltögetés...

Én inkább a szaftosabb tölteléket kedvelem, főleg ha sósról van szó. A következők közül a legtöbb nővérem ötlete volt, úgyhogy szerzői jogdíj nélkül ugyan, de most közkincsé teszem:

- sajtos-baconos: Reszelt trappista, rá vékony bacon szeletek.

- sajtos-baconos-kukoricás: Reszelt trappista és füstölt sajt, vékony bacon szeletek, morzsolt kukorica, esetleg valamilyen fűszeresebb ketchuppel, vagy szósszal csepegtethetünk még a töltelékbe, hogy ízesebb legyen.

- Sajtos-virslis: Az olivaolajban marinált fűszeres sajtgolyókat félbe vágjuk, és virslivel egyben helyezzük a rétesbe, az íz fokozására egy kis fűszeres ketchup is kerülhet bele, így egy mediterrán hot-doghoz fog hasonlítani az íze. Ehhez érdemes esetleg egy kicsit vastagabb tésztával dolgozni. 

- Fetás-csirkemelles: A fetasajtot egy kis citromlével és oregánóval fűszerezzük, és kissé összetörjük. A csirkemelleket besózzuk, borsozzuk és Teflon serpenyőben minden oldalát megpirítjuk egy kicsit. A réteslapra a sült csirkemell majd a fetasajt kerül, amelyre koktélparadicsomot karikázunk. Nem kell belőle túl sok, mert nagyon eláztatná a tésztát.

- Soksajtos: Az otthon fellelhető sajtok lereszelve kerüljenek bele a rétesbe. Mindenképpen érdemes egy nagyon kevés kis kék penészes sajtot is beletörni, illetve egy kis füstölt sajt is remek ízt ad neki.

1 megjegyzés:

Strato írta...

ez olyan mint a hurka. Minden formájában finom :D

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.