2011. július 11., hétfő

Panna cotta variációk - hűsítő grapefruittal vagy eperrel

Könnyű kis nyári desszert, amit akár édesítővel is csinálhatunk, vagy nyírfacukorral, de egyébként sem túl édes. Variálni pedig bármivel lehet, mert minden megy hozzá. Egyedül a citrusfélékkel vigyázzunk, hogy azt ne közvetlenül bele tegyük, mert nem fog megdermedni a tejszín.

Hozzávalók:
4 dl 20%-os habtejszín
vaníliarúd vagy egy csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
4 db zselatinlap
kb. egy maroknyi eper
1 kisebb grapefruit

A panna cotta alapja a tejszín, amit a vaníliával és a cukorral jól elkeverünk, de nem kell habosítani. A zselatin lapokat beáztatjuk egy kis tányér vízbe, és amíg meg nem puhul. A tejszínt feltesszük lassú tűzön melegíteni, és folyamatosan kevergetjük. Amikor a szélén elkezd forrni, belerakjuk a zselatin lapokat és jól elverjük, hogy feloldódjanak.
Egy pár percig hagyjuk hűlni, majd beleöntjük kis kávéscsészékbe, amiket hűtőben vagy akár mélyhűtőben lehűtünk. A hűtőben kb. 4 óra szükséges, hogy teljesen megdermedjenek.

Az öntethez a gyümölcsöket két külön tálba megtisztítva, kisebb kockákra vágva feltesszük a tűzre egy-egy kanál cukorral, és egy kb fél deci vízzel. Megvárjuk amíg besűrűsödik és szirupos nem lesz. Ízlés szerint akár fahéjjal is ízesíthetjük, vagy más fűszerekkel, mint például mentával.Ha elég sűrű, akkor hagyjuk hűlni akár hűtőben is, de melegen is fogyasztható.

Ha a panna cották megdermedtek, akkor forró víz alá tartjuk a poharak oldalát, vagy egy éles kis késsel belülről elválasztjuk a pohár falától és kiborítjuk a megdermedt desszerteket.

A lehűtött szószokkal és mentalevéllel tálaljuk. összesen kb. 4 teáscsészényi lesz belőle.

Tipp: A szószokat is lehet zselatinlappal készíteni, és például jégkockatartóba adagolni őket. így ízlésesen epres és grapefruitos kockákkal is tálalhatjuk.
Ha éppen ráérünk aprólékos munkára, akkor a szintezhetjük is gyümölcsökkel, úgy hogy lépésenként dermesztjük meg a rétegeket.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.