Tökéletes vendégváró falatok, ami gyorsan és egyszerűen készen van. Ráadásul mindig kötelező az alábbi adag kétszeresét csinálni, mert általában egy óra alatt eltűnik az utolsó morzsáig. A recept több helyről származik, a sajtroppancs eredetije a Le Cordon Bleu szakácskönyvből származik, de mivel egyszer sikerült félre olvasni a receptet, egy kicsit megváltoztak az arányok. Azóta már csak így csinálom....
A mártogatós szintén nagyon egyszerű, és 10 perc alatt készen van a sajtreszeléssel együtt. Ezt egy kedves családi barátunktól tanultam, úgyhogy örök hála érte...
Sajtroppancs
Hozzávalók:
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg liszt
1 db tojás
2 dkg olvasztott vaj
só, bors, szerecsendió
A sajtokat lereszelem, és hozzá adom a többi hozzávalót. Mivel a vajat olvadtan rakom bele, ezért hogy egy kicsit összeálljon sütés előtt a hűtőben lehűtöm egy 20 percig. A kész masszát 3 csipet sóval, 2 csipet őrölt borssal és 2 csipet szerecsendióval fűszerezem. Aki pikánsabban szereti, az nyugodtan kísérletezhet a fűszerezéssel, mert a sajthoz szinte mind megy. Akár még egy kis reszelt parmezán is jöhet, csak akkor óvatosabban a sóval.
A masszából egy nagyobb teáskanállal zsírpapíros sütőlapra formázok pogácsa nagyságú halmokat, majd 180 fokon aranybarnára sütöm.Vigyázzunk, mert gyorsan megég az alja.
Melegen, de kihűlve is fogyasztható.
Füstölt sajtos-tejfölös mártogató
Hozzávalók:
1 nagy pohár tejföl
kb. 7 dkg füstölt sajt
1-2 gerezd fokhagyma
bors
A tejfölbe bele reszelem a sajtot, majd a fokhagyma nyomóval áttört hagymát, és megborsozom. Összekeverés után egy óra elég neki, hogy összeálljon. Mindenféle chipshez, pogácsához, sütihez illik. De már lángoson is kipróbáltuk, és sikeresen vizsgázott.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése