2011. szeptember 22., csütörtök

Sült-töltött paradicsom - A nyár utolsó sugallata

A nyár nekem mindig egyet jelenet az ízletes paradicsommal. Bár lehet télen is kapni, de az bizony se ízre, se kinézetre nem az igazi. Szinte látni rajtuk, ahogy szenvedve próbáltak megérni, és mégse érik el az igazi hatást. Éppen ezért ilyenkor még illik kihasználni a lehetőséget, és az kiskertből leszedni a melegben megért utolsó szemeket. Mivel már szinte hetente a lecsó került az asztalra menetrendszerűen, ezért itt az ideje egy könnyű, illatos paradicsomreceptnek, ami nem utolsó sorban fel is melegít a már kicsit hűvös estéken.

Hozzávalók:
4 nagyobb paradicsom
3 tojás
2 evőkanál zöldfűszeres v. más ízesített sajtkrém
fél konzerv tonhal
5 dkg reszelt sajt
4 szelet bacon
só, bors, oregánó

A paradicsomokat fejjel lefelé állítjuk, hogy a csumájuknál megtudjon állni, és így vágunk le egy kisebb kalapot. A belsejét a levével együtt jól kikaparjuk, de vigyázzunk, hogy ne lyukadjon ki. A kalapot és a belsejét ne dobjuk ki, salátához, vagy Bruschettához kiváló. A paradicsomokba fél evőkanál sajtkrémet rakunk és egy kevés tonhalat. A 3 tojást felverjük és sóval, borssal, oregánóval ízesítjük, és teletöltjük vele a paradicsomokat. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és befedjük 2-2 félbevágott bacon szalonnával keresztirányban.
A sütőtepsibe érdemes zsírpapírt tenni, amit én még be is szoktam olajozni egy kicsit, hogy semmi képen se égjen le az alja. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül benne a tojás, és a bacon is ropogósan megpirul.
Friss házikenyér hozzá az igazi, de egy könnyű ruccolás saláta is remekül passzol mellé vacsorának.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

 
Creative Commons Licenc
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.